Проекти перепланування міст Слобожанщини в другій половині XVIII ст. - містобудівні матриці абсолютизму - Качемцева, Любов Володимирівна; Гелла, Олена Іванівна (Бескиди, 2019)
З різних причин проектні розробки кінця XVIII ст. на території Слобожанщини не були реалізовані у всій повноті. Фрагменти регулярного планування центральних частин, що збереглися в сучасних планах слобожанських міст, – це сліди містобудівних матриць, що сформувалися в під впливом художніх систем бароко і класицизму, та стали на нашій території інструментом для реалізації вольового аспекту абсолютизму у перетворенні традиційного історичного міста відповідно новим європейським естетичним стандартам.
Keywords: містобудівна справа; організація містобудівної справи; абсолютизм; містобудівні матриці абсолютизму