Архітектурні стратегії формування прибережних фронтів річки Дніпро у сучасних міських середовищах - Закаблук, Альона; Василега, Андрій (КНУБА, 2025)
Робота присвячена виведенню принципів та підходів формування прибережних фронтів річки Дніпро у структурі сучасних міст України. Проаналізовано європейський та вітчизняний досвід використання прибережних зон, виокремлено основні проблеми та потенціал їх інтеграції у міський простір. Запропоновані архітектурні стратегії передбачають багатофункціональне використання набережних, впровадження гнучких систем захисту, плавучої архітектури та рекреаційних просторів, стійких до паводків. Реалізація таких підходів сприятиме підвищенню функціональності, стійкості та соціальної цінності прибережних територій українських міст.
Keywords: річка Дніпро; сталий розвиток; прибережні території; заплавні території; функціональність; протипаводкові системи; інтеграція; сучасні підходи; міські середовища; екологічність