Специфіка взаємин Російської Православної Церкви з державною - Бачинська, Ольга Василівна (Економічна думка, 2016)
Російська православна церква (РПЦ) – найбільша автокефальна православна церква в світі. Її керівництво вважає, що церква починає свою історію від Хрещення Русі. З 1448 року вона має статус автокефальної. З середини ХУ-го сторіччя Руська православна церква свій центр розташування - Москву - вважала єдиним оплотом православ’я. У 1686 році держава і церква приєднали Лівобережну Україну і, таким чином, створили Київську метрополію, яка продовжувала існувати на українських землях. З 1917 по 1991 роки пережила занепад і гоніння, але певне послаблення отримала з 1987 року. Внаслідок розвалу СРСР з 1991 року має транснаціональний характер. Приєднала до себе Руську православну закордонну церкву.
Keywords: російська православна церква; держава; громадська організація