Комплексный мониторинг инженерных сооружений - Исаев, А. П.; Гуляев, Ю. Ф.; Чуланов, П. А. (КНУБА, 2020)
У статті рекомендується правильне написання назв систем моніторингу на основі смислового змісту і логічно узгодженого порядку слів. Розглянуто три складові системи комплексного моніторингу висотної будівлі, які доповнюють один одного, створюючи загальну картину положення і стану будівлі, її несучих конструкцій і ґрунтового масиву під нею. Розглядаються в єдності геотехнічний моніторинг, геодезичний моніторинг, інженерно-будівельний моніторинг. Показані завдання кожного моніторингу та описані прилади та датчики, які використовуються в сучасних автоматизованих системах моніторингу. Геотехнічний моніторинг дає інформацію про стан і зміщення ґрунтової основи, яка знаходиться під будівлею і навколо неї, про процеси, що відбуваються всередині ґрунтового масиву. В автоматизованих системах геотехнічного моніторингу використовуються свердловинні інклінометри, свердловини екстензометри, датчики тиску ґрунту в поєднанні з приладами геодезичного та інженерно-будівельного моніторингу. Геодезичний моніторинг дає уявлення про просторове положення будівлі та її елементів, а також про планово-висотні та кутові зміщення несучих конструкцій. В автоматизованих системах геодезичного моніторингу використовуються роботизовані тахеометри, нівеліри, сканери, апаратура GNSS в поєднанні з приладами інженерно-будівельного і геотехнічного моніторингу. Інженерно-будівельний моніторинг показує зміни напружено-деформованого стану конструкцій та їх елементів і зміни їх взаємного положення. В автоматизованих системах інженерно-будівельного моніторингу використовуються різного типу датчики: деформацій, зміщень, коливань, температури, тиску та інші в поєднанні з приладами геодезичного та геотехнічного моніторингу.
Комплексний моніторинг інженерних споруд
Integrated monitoring of engineerings structures
Keywords: системи моніторингу; геотехнічний моніторинг; геодезичний моніторинг; інженерно-будівельний моніторинг; зміщення; осадка; деформації; напруження; прилади та датчики моніторингу; monitoring systems; geotechnical monitoring; geodetic monitoring; civil engineering monitoring; displacement; draft; deformation; stress; monitoring instruments and sensors; системы мониторинга; геотехнический мониторинг; геодезический мониторинг; перемещения; деформации; напряжения; приборы и датчики мониторинга