Забруднення атмосфери: смоги та тумани у великих містах України - Сіпаков, Р. В. (КНУБА, 2017)
У статті розглянуті основні чинники забруднення атмосфери великих міст України, проаналізовані основні чинники виникнення смогів на прикладі міста Києва в період січня – лютого 2017 року. Для аналізу забруднення вибіркових точок міста Києва було використано математичну модель поширення твердих та газоподібних забрудників з урахуванням основних факторів впливу на процес розсіювання шкідливих домішок в повітрі: теплоти, турбулентності, хімічної кінетики і т. п. В результаті моделювання було підтверджено той факт, що смог над Києвом та на прилеглих територіях утворився в результаті дії антициклону та забруднення атмосфери шкідливими речовинами, сажею і т. п.
Keywords: смог; аерозольно-пилові токсиканти; аерозольно-газові забруднення; інверсія; циклон; антициклон; модель забруднення атмосфери; УДК 504.064.2.001.18