Децентралізована система енергопостачання громадської будівлі - Богославець, Олександр (КНУБА, 2024)
В публікації наведено концепцію системи теплохолодопостачання та електропостачання громадських будівель, а саме торгово-розважальних центрів з великої кількістю незалежних споживачів. Система вибудована на основі когенераційної установки, що виробляє електричну та теплову енергію. Електрична енергія застосовується для покриття навантаження системи електропостачання будівлі, а при надлишку виробництва електроенергія продається в мережу, тим самим зменшуючи (компенсуючи) собівартість спожитої теплової енергії. Теплова енергія взимку спрямована на теплопостачання будівлі, а влітку є джерелом теплоти для абсорбційної холодильної машини, що забезпечує будівлю холодом. Технічно ж система має вигляд, так званої, теплонасосної водяної петлі (water loop heat pump), що дає ряд переваг такій системі у порівнянні із класичними схемами теплохолодопостачання.
Keywords: тепловий насос; когенерація; абсорбційна холодильна машина; енергопостачання громадських будівель; водяна петля; 697