Меморіальні комплекси як синтез мистецтва, архітектури, права та політики національної пам’яті - Похиленко, Ірина (КНУБА, 2025)
У роботі аналізується феномен меморіальних комплексів як багатоаспектного явища, що поєднує художні та архітектурні рішення з політикою національної пам’яті. На основі положень Закону України «Про засади державної політики національної пам’яті Українського народу» та актуальних досліджень розглядається роль меморіальних комплексів у процесі формування спільного розуміння минулого та зміцнення єдності нації. Досліджується їхнє значення як інструменту увіковічнення пам'яті про ключові історичні події та визначних осіб, які боролися за незалежність і територіальну цілісність України, а також про жертв злочинів проти Українського народу. Визначаються основні завдання, принципи та форми реалізації державної політики, що знаходять своє матеріальне втілення в меморіальній архітектурі. Особливу увагу приділено взаємодії мистецтва, архітектури та політики у створенні таких об’єктів та їхньому впливу на суспільну свідомість, а також викликам, пов'язаним із подоланням конфліктів історичної пам'яті та забезпеченням інклюзивного вшанування.
Keywords: національна пам’ять; меморіальні комплекси; монументальне мистецтво; архітектура; державна політика; увічнення пам’яті; право