Вишукування раціональних транспортно-планувальних рішень пішохідних зон у центрах міст Іорданії - Ал-Заідіеен, Слеіман (КНУБА, 2000)
В дисертації розроблено містобудівну класифікацію пішохідних зон (ПЗ) з урахуванням кліматичних та інших особливостей міст Іорданії. Виявлено фактори, шо впливають на ефективність функціонування ПЗ, і визначено їх кількісні показники. Встановлено регресійні залежності між кількістю ДТП і довжиною вулично-дорожньої мережі (ВДМ), що дозволяють прогнозувати ці показники. Розроблено математичну модель розподілу руху пішоходів на заданій планувальній структурі ВДМ; комп’ютерну програму забезпечення моделювання руху транспорту у районах міста, що дозволяє обчислювати доцільність запровадження пішохідних зон на існуючій ВДМ; програмне забезпечення для розв’язання задачі безпечного переходу пішоходам! магістралей, що оточують пішохідні зони; укрупнений алгоритм проектування < запровадження пішохідних зон в центрах міст Іорданії (на прикладі Я. Амма з урахуванням нових нормативів і економічних показників; створено математичні моделі і програмне забезпечення (для PC) для розв’язання задач оптимізації розміщення пішохідних зон у центрах міст і розрахунки параметрів їх функціонування.
Keywords: інженерно-транспортна інфраструктура; пішохідна зона; вулично- дорожня мережа; дорожньо-транспортна пригода; математичні моделі руху транспорту (пішоходів); 711.52