Організація і діяльність адміністративного апарату в період гетьманату П. Скоропадського на прикладі Подільської губернії - Антонишин, Андрій Павлович (Бескиди, 2017)
Поруйновані міста, пограбовані банки, залізниці без вагонів і паровозів, розбиті шляхи, понівечені мости, а разом з тим - ціла зграя знахабнілих, розбещених анархією службовців, які лише погрожували страйками та заворушеннями. Таким жахливим був стан, у якому уряд Української Держави перейняв владу над краєм. Те, що залишилося після чотирьохлітньої війни знищила буря анархії, більшовицького наступу та уенерівської зрівнялівки. Зважаючи на складну ситуацію в країні, Гетьман Павло Скоропадський вже в своєму першому зверненні до народу України пояснював зміну влади необхідністю врятувати національну державність від катастрофи, що насувалася. Стратегічною метою своєї діяльності Гетьман проголошував створення суверенної і сильної України. На вирішення цього завдання була спрямована внутрішньополітична програма П. Скоропадського, мета якої полягала у створенні сильної одноособової влади
Keywords: гетьманат; адміністративний апарат Подільської губернії; адміністративна система; 321.01(477.43/.44)"1918"