Bизначення області керованості потоків в автономних підграфах декомпозованої інженерної мережі - Безклубенко, Ірина Сергіївна; Баліна, Олена Іванівна (КНУБА, 2019)
Розглянуто один із найбільш ефективних підходів до розв'язання задач математичного програмування в умовах великої розмірності ‒ декомпозиційний підхід, згідно якого розв'язання основної задачі замінюється розв'язанням підзадач меншого розміру. Декомпозиційні методи при розв'язанні задач великого розміру дають можливість забезпечити раціональний режим обміну між оперативною і зовнішньою пам’яттю (при розв'язанні кожної окремої під задачі використовується тільки частина вхідних або проміжних даних). Як правило, розв'язання задач меншого розміру менш трудомістке з точки зору обчислення, тому що декомпозиційні методи забезпечують розчленування вхідної задачі на ряд простіших задач, що допомагає збільшити ефективність розв'язання задач великої розмірності звичайними методами, використовуючи їх в рамках декомпозиції. Запропоновано декомпозиційний алгоритм розрахунку області керованості потоків мережі, що декомпозується на дві підсистеми, пов'язані однією дугою.
Keywords: інженерна мережа; двокритеріальна оптимізація; граф; декомпозиція; область керованості потоків