Батиметричні дослідження озера Світязь в околі розташування можливих підземних джерел його водопостачання - Альохіна, О. В.; Корусь М. М.; Піць Н. А.; Турич В. В. (Інститут телекомунікацій і глобального інформаційного простору НАН України, 2020)
У статті розглянуто питання зниження рівня екологічної безпеки природоохоронних територій Західного Полісся в частині зміни гідрологічних умов, зумовлених інтенсифікацією впливу кліматичних змін та антропогенних чинників. Засоби статистичного аналізу і наземнихінструментальних вимірювань використано для оцінки впливу регіональногоклімату на стан обводнення досліджуваної території. За результатами батиметричних досліджень та геоінформаційного аналізу оцінено ступінь замулення найглибших западин озера Світязь та сформульовано гіпотези щодо шляхів підземного водопостачання водойми та причин зниження рівня води, з врахуванням сучасних кліматичних умов в межах території Західного Полісся
Bathymetry investigations of svitiaz lake in the area of probable water supply underground sources location
Keywords: Західне Полісся; озеро Світязь; батиметричні дослідження; карстова лійка – «тоня»; донні відклади; біорезерват «Шацький»; West Polesie; Svitiaz Lake; bathymetry surveys; karst hollow – “tonia”; sediments; “Shatskiy” Bioreserve; 504.455(477.82)