Психолого-педагогічні аспекти адаптації здобувачів освіти будівельних спеціальностей у кризових суспільних умовах - Літков, О. Г.; Кошевий, О. О. (Державний податковий університет, 2025)
Повномасштабне вторгнення в Україну стало безпрецедентним викликом для всієї системи освіти. Сфера технічної освіти не стала винятком – викла- дачі та здобувачі були змушені оперативно адаптуватися до нових умов, долаючи як організаційні, так і психологічні труднощі. Постійна загроза безпеці, вимушене переміщення, перебої в енергопостачанні та загальне емоційне виснаження поставили під загрозу стабільність навчального процесу. У цьому контексті досвід, набутий під час пандемії COVID-19, зокрема в організації дистанційного навчання, став важливим ресурсом. Він забезпечив базу для швидкої перебудови освітнього середовища та сприяв розвитку навичок самостійного навчання, цифрової грамотності та гнучкості в педагогічних підходах.
Keywords: адаптація; освітній процес; будівельні спеціальності; дистанційне навчання; психолого-педагогічна підтримка; криза