Свято-Василівський собор в Овручі: історія, архітектура, значення - Невмержицький, Ярослав (КНУБА, 2025)
У роботі розглядається Свято-Василівський собор в місті Овруч як унікальна пам’ятка архітектури Київської Русі. Аналізується історичне значення, архітектурні особливості та роль у розвитку духовної культури України. Особлива увага приділяється будівництву, впливу візантійських традицій та подальшій долі собору в різні історичні епохи. Робота спрямована на усвідомлення важливості збереження історичних пам’яток як частини національної спадщини.
Keywords: Свято-Василівський собор; Овруч; давньоруська архітектура; Київська Русь; Рюрик Ростиславич; історична спадщина; візантійський стиль; реставрація; сакральна архітектура; культурна цінність