System wyborczy do samorządów terytorialnych - Zaradny, Ryszard (Бескиди, 2017)
Termin „demokracja” jest wieloznaczny i czĊsto naduĪywany. Konkretne formy demokracji tworzone byáy w zaleĪnoĞci od uwarunkowaĔ spoáeczno- ekonomicznych, jak i utrwalonych struktur paĔstwowych oraz wzorców dziaáDĔ politycznych. Od początku XX wieku za niezbĊdny dla uznania okreĞlonego systemu za demokratyczny uznaje siĊ pluralizm we wspóázawodnictwie o polityczne mandaty i stanowiska kierownicze14. Z kolei tylko demokracja jest w stanie zagwarantowaü w peáni respektowanie praw wyborczych15
Keywords: demokracja; wybory; 352.07(438)