Інтеграція BIM-технологій у транспортне будівництво - Балака, Максим Миколайович; Міщук, Дмитро Олександрович (УкрДУЗТ, 2025)
У роботі розглянуто принципи інтеграції BIM-технологій у транспортне будівництво як основу цифрової трансформації процесів планування, виконання та контролю земляних робіт. Показано, що поєднання BIM-моделей з GNSS/RTK-навігацією, геоінформаційними системами та сенсорними комплексами забезпечує підвищення точності геодезичного супроводу, оптимізацію ресурсів, зниження виробничих ризиків і створення замкненого циклу «планування — виконання — контроль». Інформаційне моделювання сприяє формуванню цифрового середовища, яке підтримує логістику будівництва, підвищує безпеку та забезпечує умови для реалізації концепції «Smart Construction».
Integration of BIM-technologies into transport construction
Keywords: BIM-технології; транспортне будівництво; цифрове моделювання; GNSS/RTK-навігація; геоінформаційні системи (GIS); цифрова модель місцевості; автоматизоване керування; інтелектуальне проєктування; Smart Construction