Філософія техніки у контексті її інновації - Фот, Ростислав (КНУБА, 2025)
У роботі розглянуто філософські засади осмислення техніки як соціокультурного феномену та її роль у розвитку інноваційних процесів сучасного суспільства. Проаналізовано підходи класичної та сучасної філософії техніки до визначення сутності технічної діяльності, взаємозв’язку людини й технічних артефактів. Особливу увагу приділено впливу інновацій на трансформацію ціннісних орієнтацій, зміну соціальних практик та формування нових світоглядних моделей. Показано, що інновації виступають не лише інструментом прогресу, а й джерелом нових етичних, культурних та екзистенційних викликів. Таким чином, філософія техніки у контексті інновацій виявляє глибинні аспекти взаємодії науки, технологій і суспільства, сприяючи критичному осмисленню їхнього впливу на людину та майбутнє цивілізації.
Keywords: філософія техніки; техніка; технології; інновації; наука; прогрес; культура; суспільство; цінності; етика; людина; цивілізація; розвиток; трансформація; соціокультурний контекст