Імітаційне моделювання умов виникнення місцевих розмивів русел рік - Ходневич, Я. В.; Стефанишин, Д. В.; Корбутяк, В. М. (Юстон, 2017)
Запропоновано підхід до прогнозування місцевих розмивів русел та берегів рік на основі імітаційного комп’ютерного моделювання, який ґрунтується на ідеї синтезу результатів геоінформаційного аналізу, морфологічних, гідрологічних і гідравлічних досліджень та чисельного математичного моделювання кінематики місцевих розвинутих турбулентних течій за русловими утвореннями. Підхід дозволяє виявляти потенційно небезпечні ділянки рік, де можлива інтенсифікація місцевої руслової і берегової ерозії в залежності від основних гідроморфологічних характеристик русла ріки та типу руслового процесу. Показано, що при математичному моделюванні кінематичних характеристик місцевих турбулентних течій за русловими утвореннями можуть використовуватися дані дистанційного зондування Землі та геопросторового аналізу. Математичне моделювання кінематичних характеристик потоку здійснюється в межах тривимірної моделі з використанням рівнянь Рейнольдса.
Keywords: геопросторовий аналіз; дистанційне зондування Землі; імітаційне моделювання; інтелектуальна задача; місцеві руслові деформації; рівняння Рейнольдса; прогнозування; русловий процес; 532.5:528; 504.453; 502.58:556.166