Науково-технологічні основи використання зелених конструкцій для ефективного управління дощовими стоками в урбанізованому середовищі - Кравченко, Марина Василівна (КНУБА, 2024)
Дисертацію присвячено вирішенню актуальної науково-технологічної проблеми управління дощовими стоками, забрудненими паливно-мастильними матеріалами, в урбанізованому середовищі шляхом наукового обґрунтування та розроблення зелених конструкцій у рамках концепції міста-губки. В роботі визначено і обґрунтовано роль та значення зелених конструкцій у контексті концепції міста-губки та блакитно-зеленої інфраструктури. Розроблено математично-гідрологічні моделі на основі закону Дарсі та рівняння Бернуллі, які описують гідродинамічні процеси в багатошарових конструкціях дощових садів за різної інтенсивності опадів, враховуючи висоту водяного стовпа та коефіцієнт фільтрації. Моделі перевірено шляхом моделювання гідрологічних характеристик дощового саду на основі одиничної дощової події критичної інтенсивності (36 мм/год). Експериментально досліджено ефективність дощових садів щодо видалення нафтових вуглеводнів, а також вивчено поведінку цих забруднювачів всередині системи. Досліджено зміну гідравлічної провідності ґрунтового середовища експериментальних зразків дощових садів у динаміці часу. Розраховано індекси толерантності та стійкості рослин виду Physocarpus opulifolia Diabolo до впливу дизельного палива та відпрацьованої двигунної оливи. Кількісно визначено здатність рослин виду бирючини звичайної (Ligustrum vulgare L.) виділяти та поглинати О2 і СО2 та досліджено ефективність очищення повітря від РМ2,5 та РМ10. Розраховано екологічно-економічний ефект від впровадження зелених покриттів, проведено економічний аналіз управління зливовими водами на прикладі дощового саду. Розроблено рекомендації та принципи проєктування, будівництва і обслуговування дощових садів в урбанізованому середовищі.
Scientific and technological bases of using green structures for effective management of rainwater runoff in an urban environment
Keywords: стоки дощові