Моделювання та реалізація комбінованого динамічного режиму руху роликової формувальної установки - Почка К. І. (КНУБА, 2024)
З метою підвищення надійності та довговічності роликової формувальної установки розраховано комбінований динамічний режим зворотно-поступального руху формувального візка. При розрахунку комбінованого динамічного режиму руху формувального візка на ділянках розгону та гальмування в якості критерію режиму руху використана критеріальна дія, яка являє собою інтеграл за часом з підінтегральною функцією, що виражає «енергію» прискорень. Розраховано функції зміни кінематичних характеристик формувального візка під час його руху від одного крайнього положення до іншого, які відповідають комбінованому динамічному режиму зворотно-поступального руху. При такому режимі руху переміщення та швидкість формувального візка на ділянках розгону та гальмування змінюються плавно, не створюючи значних динамічних навантажень в установці, що в свою чергу позитивно впливає на її довговічність. Із врахуванням функцій зміни швидкості формувального візка розраховано закон зміни кутової швидкості обертання його укочувальних роликів. Запропоновано конструкцію роликової формувальної установки з приводом від високомоментного крокового двигуна, що вмонтований в укочувальні ролики формувального візка і забезпечує комбінований динамічний режим зворотно-поступального руху формувального візка. При застосуванні в установці вказаного приводу підвищується якість поверхні оброблюваної бетонної суміші, зменшуються динамічні навантаження в елементах приводного механізму, зникають зайві руйнівні навантаження на рамну конструкцію і, відповідно, підвищується надійність та довговічність установки в цілому. Результати роботи можуть в подальшому бути корисними для уточнення та удосконалення існуючих інженерних методів розрахунку приводних механізмів машин роликового формування як на стадіях проєктування/конструювання, так і в режимах реальної експлуатації. Також результати роботи можуть бути корисними при проєктуванні або удосконаленні механізмів із зворотно-поступальним рухом виконавчих елементів.
Keywords: установка; формувальний візок; режим руху; привод; переміщення; кроковий двигун; швидкість; прискорення