Інноваційні шляхи вдосконалення будівельної техніки з огляду на потреби сучасної будівельної індустрії - Пристайло, Микола; Марчук, Костянтин (КНУБА, 2019)
Основними машинами для виконання землерийних робіт основними машинами є одноківшеві екскаватори. У робочого обладнання одноківшевого гідравлічного екскаватора є низка особливостей, які при переобладнанні прямої лопати на зворотну лопату, і навпаки, потребують затрат робочої сили та часу. Стандартні робочі органи мають низку проблем, які знижують продуктивність а також енергоємність процесу розробки масиву ґрунту.
Keywords: екскаватори; пряма лопата; зворотна лопата; землерийні машини; універсальні екскаватори; еxcavators; straight shovel; back shovel; earthmoving machines; universal excavators