Основні принципи та напрями впровадження «зеленого будівництва» - Самойлов О. О.; Чудовська В. А. (ЕКОІНВЕСТКОМ, 2025)
У контексті глобальних кліматичних змін, виснаження природних ресурсів і зростання антропогенного навантаження на довкілля особливої актуальності набувають концепції сталого розвитку, серед яких провідне місце займає «зелене будівництво» [1]. Воно розглядається як підхід до зведення та експлуатації будівель, спрямований на мінімізацію використання енергетичних і матеріальних ресурсів протягом усього життєвого циклу споруди, а також на збереження чи покращення якості будівель та комфорту внутрішнього середовища. Головною метою цього підходу є зменшення негативного впливу будівель на довкілля та здоров’я людей. Така практика доповнює традиційне будівельне проектування принципами ефективності, раціональності, довговічності, безпечності та комфорту.
Keywords: принципи основні; зелене будівництво