Долговечность бетонов с активным кремнеземом в присутствии повышенного содержания щелочей - Кривенко, Павел Васильевич; Петропавловский, Олег Николаевич; Гелевера, Александр Григорьевич; Федоренко, Ю. В. (Знання, 2012)
На модельних системах вивчені процеси структуроутворення, які протікають в контактній зоні “цементний камінь  заповнювач”. Показано, що реакцією “луг – кремнієва кислота” можна ефективно керувати, вводячи, до складу лужних цементов активний глинозем у вигляді, наприклад, метакаоліну або золи винесення. Показана стабільність міцнісних і деформаційних показників бетонів на основі лужних цементов з лужно-реакційними заповнювачами в часі, що дозволяє прогнозувати їх високу довговічність.
Durability of concrete with an active silica in the presence of high alkali content
Keywords: активний глинозем; лужний цемент; лужні цементи з лужно-реакційними заповнювачами