Інтелектуальні системи прогнозування та підтримки рішень у військових операціях - Волощук, Богдан; Поліщук, Павел; Мацієвський, Олексій (КНУБА, 2025)
У роботі розглядаються ключові напрями застосування штучного інтелекту (ШІ) у військовій сфері України: від FPV‑дронів із автоматичним доведенням на ціль під активним впливом засобів радіоелектронної боротьби (РЕБ) до цифрових систем ситуаційної обізнаності й управління вогнем. Показано, що інтеграція комп’ютерного зору, автономної навігації без GPS і аналітики відеопотоків дозволяє зменшити залежність від каналів зв’язку та підвищити живучість систем у насиченому РЕБ середовищі. Окремо проаналізовано українські екосистеми DELTA, Kropyva та GIS Arta, а також роль державного кластеру Brave1 у швидкому доведенні інновацій до фронту. Узагальнено технічні, організаційні й етико‑правові виклики (ІГП/МГП, «людина в контурі») і запропоновано напрями подальшого розвитку.
Keywords: штучний інтелект; FPV‑дрони; РЕБ; комп’ютерний зір; автономна навігація; DELTA; Kropyva; GIS Arta; Brave1; міжнародне гуманітарне право