Вилучення розчинених у воді окисників за допомогою іонітів, модифікованих сульфітами - Гомеля, М. Д.; Шаблій, Т. О.; Іваненко, О. І.; Крисенко, Т. В. (КНУБА, 2016)
Досліджено залежність відновлювальної здатності аніоніту в сульфітній формі від характеру оброблювальної води. Вивчено вплив хлоридів, карбонатів та сульфатів різної концентрації на десорбцію сульфіт-аніонів з аніоніту. Показано, що аніоніт АВ–17–8 в сульфітній формі не можна використовувати для знекиснення високомінералізованих вод. Вивчено залежність сорбційної здатності аніоніту АВ–17–8 відносно сульфіт-аніонів від форми аніоніту, концентрації і складу розчинів. Показано, що сорбція мало залежить від селективності іоніту та складу розчину, а визначається концентраційним фактором. При використанні концентрованих розчинів відбувається надеквівалентна сорбція.
Keywords: редоксит; АВ–17–8; знекиснення води; сорбція; регенерація; редоксит; АВ-17-8; обескислороживание воды; сорбция; регенерация; redoksyt; AB-17-8; deoxygenation water; sorption; regeneration; УДК 504.062.2