Політична казка як інструмент впливу на суспільну свідомість: психологічний аналіз образів миру, ворога і справедливості - Похиленко Ірина (ХНУВС, 2026)
У сучасному суспільстві наративи відіграють ключову роль у формуванні колективної ідентичності, оцінці зовнішніх загроз і підтримці мотивації до дій. Окрім традиційних медіа та офіційної пропаганди, політичні казки – художні наративи з елементами фабули, символів і метафор – дедалі частіше виступають як культурно-психологічний механізм впливу на суспільну свідомість. У цих текстах за допомогою алегорій та архетипів конструюються образи миру, ворога та справедливості, що спонукають аудиторію осмислювати реальні політичні події через символічні структури. Мета цієї роботи – проаналізувати механізми впливу політичної казки на суспільну свідомість із психологічної точки зору, визначити особливості представлених у ній образів миру, ворога та справедливості, показати, як ці образи можуть трансформувати міжособистісне та колективне сприйняття війни і конфлікту.
Keywords: Політична казка, суспільна свідомість, психологічний аналіз, мир, ворог, справедливість, особистість, суспільство, закон