Інтеграція інженерних спеціальностей у системі сталого розвитку - Балака, Максим Миколайович; Міщук, Дмитро Олександрович; Міщук, Євген (Ліра-К, 2026)
У роботі обґрунтовано необхідність інтеграції інженерних спеціальностей у системі сталого розвитку транспортного будівництва. Розкрито взаємозв’язок прикладної механіки, машинобудування та будівництва як основу формування комплексних компетентностей, спрямованих на досягнення економічної ефективності, екологічної безпеки та соціальної відповідальності. Висвітлено роль цифровізації (BIM, GIS, CAE, IoT, AI), енергоефективних технологій і підходу LCC у модернізації інженерної освіти та практики. Доведено, що міждисциплінарна модель підготовки фахівців забезпечує впровадження інноваційних рішень і відповідає європейським стандартам сталого розвитку.
Keywords: сталий розвиток; інженерна освіта; міждисциплінарність; транспортне будівництво; енергоефективність; цифровізація; BIM / GIS / CAE; Life Cycle Cost (LCC); Lean Construction; європейські стандарти