Захист культурної спадщини України в умовах агресивної війни проти її ідентичності - Похиленко, Ірина; Акімов, Михайло (My University, 2025)
У статті розглядається питання систематичних злочинів, вчинених Російською Фе-дерацією проти культурної спадщини України під час її збройної агресії з 2014 року, що особливо загострилосяз початком повномасштабного вторгнення у 2022 році. Авто-ри висвітлюють історичний контекст таких дій, що сягає часів Російської імперії (коли українські артефакти вивозили до російських музеїв) і був продовжений за радянських часів, коли багато унікальних експонатів не повернулися з тимчасових виставок у Мо-скві та Ленінграді.Особливу увагу приділено сучасним викликам, зокрема руйнуванню пам’яток архі-тектури та церков,розграбуванню музейних колекцій, вивезенню культурних цінностей з тимчасово окупованих територій. У статті проаналізовано такі випадки, як руйну-вання Національного музею Григорія Сковороди, Святогірської лаври та Іванківського музею (поряд із пограбуванням Херсонського художнього музею та Маріупольського краєзнавчого музею). Критично оцінено спроби агресора підірвати українську націо-нальну ідентичність через фізичне знищення матеріальної та нематеріальної культурної спадщини.Досліджено міжнародні механізми реагування, зокрема діяльність Інтерполу, Всес-вітньої митної організації та ЮНЕСКО. Підкреслюється їхня роль у документуванні злочинів, запобіганні незаконному обігу викрадених культурних цінностей та коорди-нації зусиль з повернення артефактів на місця їхнього походження.Обґрунтовано необхідність створення в структурі Національної поліції України спеціалізованого підрозділу (або відділу) боротьби зі злочинами проти культурних цін-ностей, на який, окрім інших завдань, покладатиметься моніторинг, розслідування та співпраця з міжнародними інституціями.Наголошується на важливості охорони культурної спадщини як фундаментальної основи національної ідентичності, що сприяє збереженню історичної пам’яті, суспіль-ної єдності та глобальної культурної спадщини. Автори наголосили на необхідності ши-рокої співпраці як на національному, так і на міжнародному рівнях для протидії куль-турному геноциду, який має довгострокові руйнівні наслідки для українського народу
Keywords: культурна спадщина; злочини про-ти культури; національна ідентичність; російська агресія; Інтерпол; ЮНЕСКО; реституція; урбіцид; руйнування пам’яток; викрадення музейних артефактів