Інформацiйна технологiя iнтегрування математичних моделей у геоiнформацiйнi системи еколого-інженерного захисту територій будівництва - Чернишев, Д. О. (КНУБА, 2017)
статтю присвячено інтеграції математичних моделей екологічних процесів у геоінформаційні системи моніторингу та еколого-інженерного захисту територій морського та річкового узбережжя при їх забудові. Описано комплекс методів, прийомів, алгоритмів та програмного забезпечення, яке було апробовано та впроваджено на практиці для розв‘язання важливих прикладних задач обґрунтування змісту та регламенту організаційно-технологічних заходів забезпечення біосферосумісного будівництва з врахуванням особливостей механічних, гідродинамічних та сейсмічних властивостей грунтів та моделювання екологічних процесів у водних екосистемах в Україні. Отримані результати дозволять підвищити ефективність використання математичних моделей екологічних процесів, розширити аналітичні можливості геоінформаційних систем моніторингу та покращити візуалізацію результатів математичних досліджень при моделюванні напружено-деформованого стану системи ―основа – захисна споруда‖ в широкому діапазоні навантажень, як на етапі будівництва так і на етапі експлуатації
Информационная технология интегрирования математических моделей в геоинформационные системы эколого-инженерной защиты территорий строительства
Information technology integration mathematical models in geographic information system of environmental protection engineering construction site
Keywords: біосферосумісне будівництво; зсувонебезпечність територій; організаційно-технологічна надійність; биосферосовместимое строительство; опастность смещения грунта; организационно-технологическая надежность; biosphere-compatible construction; soil displacement; organizational and technological reliability