Особливості проєктування заглиблених, напівзаглиблених та наземних захисних споруд подвійного призначення - Омельяненко, Марина; Кащенко, Тетяна; Малійова, Олександра (КНУБА, 2025)
У тезах розглядається одна з найактуальніших проблем сучасності – забезпечення цивільного захисту населення. В умовах зростання військових загроз, техногенних аварій та природних катастроф будівництво споруд цивільного захисту виступає не лише бажаним напрямом, а й необхідною передумовою збереження життя та здоров’я людей. Для України, яка перебуває у стані воєнного конфлікту, це питання набуває особливої гостроти, адже створення безпечного середовища для цивільних є ключовим елементом національної стійкості. Особлива роль у цьому процесі належить архітектору. Проєктування укриттів (бомбосховищ та сховищ цивільного захисту) виходить далеко за межі суто креслярської роботи. Архітектор має поєднати у проєкті вимоги функціональності, безпеки, ергономіки та нормативних стандартів. Таким чином, він не лише формує архітектурний образ, а й бере безпосередню участь у створенні інфраструктури, що рятує життя.
Keywords: захисні споруди; наземне укриття; напівзаглиблене укриття; заглиблене укриття; цивільний захист