Макроскопічна модель механічного руху - Клапченко, В. І. (КНУБА, 2011)
Запропоновано макроскопічну модель рівномірного руху, яка формує цілісний погляд на механічний рух як фундаментальне фізичне явище. Вперше показано існування критичної швидкості руху середовищ, вище якої з’являється ефект закритичного релятивістського випромінювання, на даний час відомого, зокрема як синхротронне випромінювання.
Keywords: макроскопічна модель; механічний рух