Пріоритетні напрями удосконалення механізму державної фінансової підтримки аграрного сектору економіки України - Куницький, Костянтин Сергійович (КНУБА, 2019)
Проаналізовано особливості механізму регулювання розвитку вітчизняного аграрного сектору економіки. Зазначено, що в Україні механізм державної фінансової підтримки аграрного сектору економіки залишається вкрай неефективним і не сприяє вирішенню тих проблем, що постають на сучасному етапі розвитку. Визначено, що реалізація завдань державної фінансової підтримки сільськогосподарського комплексу повинна забезпечити: формування ефективного власника в сільському господарстві; створення сприятливих економічних умов для діяльності суб'єктів господарювання на аграрному ринку; зростання обсягів виробництва сільськогосподарської продукції та підвищення його ефективності. Зауважено, що однією з проблем здійснення державної фінансової підтримки сільськогосподарського комплексу є те, що вона не забезпечує очікуваного ефекту щодо подальшого розвитку зазначеного комплексу, оскільки не концентрується на пріоритетних напрямах, а розподіляється серед значної кількості товаровиробників, не створюючи умови для забезпечення розширеного відтворення. Історичні ресурси України в галузі сільського господарства, а також його законодавча та нормативна база для державно-приватного партнерства (ДПП) – це важливий фундамент для розширення та вдосконалення конкурентоспроможності сільського господарства країни через ДПП. Здійснено оцінювання досвіду роботи ДПП у сільському господарстві та надано рекомендації щодо можливостей удосконалення механізму державної фінансової підтримки аграрного сектору економіки України через впровадження ДПП.
Keywords: аграрний сектор економіки; державна фінансова підтримка; розвиток; державно-приватне партнерство