Перспективи оптимізації теплової мережі для міста Києва - Кучинський, Андрій (КНУБА, 2025)
Розглянуто питання оптимізації діаметрів трубопроводів у водяних теплових мережах. Запропоновано підхід, за якого діаметри трубопроводів змінюються в межах окремого інтервалу магістралі: зменшуються на початку та збільшуються на кінці. Така оптимізація дозволяє ефективно використовувати надлишковий гідравлічний потенціал, що виникає при допустимих значеннях швидкості теплоносія та питомих втрат тиску. Застосування методики забезпечує збереження сумарних втрат тиску, стабільність напорів у мережі та підвищення енергоефективності системи.
Keywords: теплопостачання; магістраль; трубопровід; теплова мережа; гідравлічний розрахунок