Вирішення проблем забруднення атмосфери, пов’язані з індустрією “швидкої моди” - Ткаченко, Тетяна Миколаївна; Мілейковський, Віктор Олександрович; Лопатюк, Ярослав Борисович (ІТТА, 2021)
Сучасний розвиток модної індустрії пов’язаний з двома аспектами, які суперечать принципам сталого розвитку: надвиробництво дешевого одягу та стимулювання надмірного попиту. Такий напрямок розвитку приносить надприбутки власникам модних брендів, але призводить до знецінення робочої сили, нехтування технікою безпеки та забруднення навколишнього середовища. У даній роботі розглянуто виділення вуглекислого газу при спалюванні сміття через надмірне споживання бавовняного одягу. Бавовна складається в середньому на 95 % з целюлози. Розрахунок хімічної реакції спалювання показав, що масовий викид вуглекислого газу становить 1,55 маси тканини. Насправді це значення значно більше, оскільки не враховано додаткові затрати енергії на очищення викидів від сміттєспалювального обладнання. Єдиною можливістю вирішення проблеми надмірного споживання одягу та продукування сміття є зміна суспільного мислення від споживацтва до сталого розвитку, 12-а мета якого вимагає відповідального споживання і виробництва. Головною умовою досягнення цих цілей є переоцінка життєвих цінностей як споживачів, так і власників виробництва. Щоб змінити пріоритети виробників від хижацького накопичення капіталів до сталого виробництва необхідно відновити правильне розуміння грошей як платіжного інструменту.
Робота виконана на підтримку міжнародної ініціативи “Fashion Revolution”, https://www.fashionrevolution.org , https://www.fashionrevolution.org/europe/ukraine/
Keywords: спалювання сміття; швидка мода; викид діоксиду вуглецю; сталий розвиток; Fashion Revolution