Природні та штучно-керовані чинники зовнішнього середовища для підвищення рівня тренувальної і змагальної діяльності - Клименко, Тарас Андрійович; Арановський, Олексій Євгенійович (Ліра-К, 2026)
Сучасна підготовка спортсменів перетворилася в складну систему, якій органічно поєднується власне тренувальна і змагальна діяльність з сукупністю факторів зовнішнього середовища, які стосуються різноманітних галузей діяльності, але впливають на результативність підготовки та участі у змаганнях. Цим чинникам в останні роки приділяється особлива увага, їх коло постійно розширюється, уточнюються і конкретизуються можливості кожного з них. Однак, ще відсутня чітка систематизація і класифікація цих факторів, аналіз їх впливу на ефективність підготовки в залежності від рівня майстерності спортсменів, етапу багаторічної підготовки, на якому вони знаходяться, організаційних форм підготовки, що дозволяють належною мірою використовувати потенціал різноманітних складових зовнішнього середовища, здатних підвищити ефективність підготовки та результативність змагальної діяльності спортсменів.
Keywords: тренувальна діяльність; навколишнє середовище