Тенденції актуалізації історичної пам'яті в контексті сучасної російсько-української війни - Похиленко, Ірина (Десна, 2023)
Стаття присвячена тенденціям актуалізації історичної пам’яті в контексті сучасної російсько-української війни. Мета дослідження – проаналізувати концепт «історичної пам’яті» в умовах сучасної російсько-української війни у взаємозв’язку із проблемами формування національної ідентичності. Методи дослідження. Було застосовано такі методи: формально-логічний – для утворення нових понять, їх класифікації, усунення неточностей і протиріч тощо; на всіх етапах дослідження використовується діалектичний метод, що допомагає досліджувати всі явища у взаємозв’язку та взаємозалежності; порівняльний метод передбачає зіставлення однопорядкових понять, явищ і процесів для встановлення подібності та врахування відмінностей між ними. Основні одержані висновки. У контексті сучасної російсько-української війни можна виділити кілька тенденцій актуалізації історичної пам'яті: - політизація історичної пам'яті: у зв'язку з конфліктом та пропагандою, історична пам’ять стала не просто національною традицією, а політичним інструментом; - розширення кола героїв: завдяки війні змінився погляд на тих, хто вважався героями, а також з’явилися нові герої, які борються за свою країну; - зміна підходу до розуміння історичних подій (зокрема, змінилось ставлення до подій Другої світової війни та ролі Радянського Союзу в ній); - розкол історичної пам’яті на російський та український контексти (з різними інтерпретаціями історичних подій); - розширення кількості меморіальних об’єктів та пам’ятних знаків (у зв’язку зі зростанням кількості жертв війни з’являється потреба встановлення нових пам’ятних знаків та меморіальних об’єктів; на території України встановлюють пам’ятники загиблим воїнам та цивільним жертвам конфлікту, а також інші об’єкти пам’яті, наприклад, виставки знищеної воєнної техніки РФ тощо); - використання інтернет-технологій для збереження та поширення історичної пам’яті.
Keywords: історична пам’ять; historical memory, politics of memory, Russian-Ukrainian War; політика пам’яті; російсько-українська війна