Наукові засади моніторингу та нормалізації рівнів фізичних факторів у закладах вищої освіти - Бурдейна, Наталія Борисівна (КНУБА, 2024)
Фізичні чинники виробничого середовища і довкілля техногенного походження є факторами шкідливого та небезпечного впливу на організм людини. Відповідно до численних вітчизняних та закордонних наукових досліджень, санітарних норм (ДСН 3.3.2.007-98, ДСН 3.3.6.037-99, ДСН 3.3.6.042-99), будівельних норм (ДБН В.2.2-3:2018, ДБН В.2.5-28:2018, SBM 2015) і Директив ЄС (Directive 2002/91/EC, Directive 2013/35/EU) існує актуальна проблема моніторингу та нормалізації фізичних факторів у будівельних спорудах сучасних закладів вищої освіти. Інтенсивний освітній процес, порівняно з процесами у виробничих та офісних приміщеннях, висуває підвищені вимоги до робочих місць та умов навчання студентів і викладачів.
Keywords: навчальні приміщення; електромагнітне поле; концентрації аероіонів; іонізація та деіонізація повітря; низькочастотний звук; інфразвук; educational premises; electromagnetic field; aeroion concentrations; air ionization and deionization; low-frequency sound; infrasound