Ідеалізації впливу процесів будівництва на об'єкти навколишнього середовища - Осипова, А. О. (КНУБА, 2019)
Для вивчення негативного впливу будівництва на стан довкілля створена ідеальна модель взаємодії процесів будівельного виробництва і об’єктів навколишнього середовища. Сформовані категорії об’єктів довкілля за значущістю відносно їхньої охорони і відновлення. Шляхом статистичного аналізу даних, зібраних на об’єктах-представниках обґрунтовані характеристичні параметри ідеального об’єкту будівництва. На основі виконаних прогнозних оцінок об’ємів викиду забруднюючих речовин і впливів сформована множина процесів будівництва вибірково-екстремальної структури. Взаємодія процесів будівельного виробництва і об'єктів довкілля утворюють певну будівельно-екологічну ситуацію – антропогенний ландшафт, який приймається в якості ідеальної моделі дослідження. Сформовані різновиди антропогенних ландшафтів характеризуються відповідними структурою та цільовою функцією і моделюють визначені комбінації об’єктів довкілля, що значимі для охорони та відновлення.
Keywords: ідеальна модель; процеси будівництва; викиди забруднюючих речових і негативні впливи; об’єкт довкілля; антропогенний ландшафт; 504.064.4:69.05