Сучасний підхід до вирівнювання нівелірної мережі України - Кучер, О. В.; Старовєров, В. С.; Акчуріна, Г. С. (КНУБА, 2015)
Зазначено, що неоднорідність дійсного гравітаційного поля призводить до неоднозначності у визначенні висот. Нормальні висоти, які використовують в Україні, належать до геопотенціальних систем висот, що потребує використання геопотенціальних чисел. Наведено методику вирівнювання нівелірних мереж, зважаючи на гравітаційне поле Землі. Розглянуто особливості вирівнювання нівелювання в геопотенціальних числах. Наведено загальні рекомендації щодо процесу вирівнювання та способи розв’язання проблем, які при цьому виникають. Запропоновано схеми обов’язкових робіт з вирівнювання нівелірної мережі в геопотенціальних числах. Наведено приклад вирівнювання нівелювання в геопотенціальних числах.
Современный подход к уравниванию нивелирной сети Украины
The modern approach to equalization leveling network of Ukraine
Keywords: нормальні висоти; гравітаційне поле; геопотенціальні числа; вирівнювання нівелювання