Енергоощадні технології формування динамічного мікроклімату у стиснених умовах виробничих приміщень - Возняк, Орест Тарасович (КНУБА, 2018)
Дисертація присвячена вирішенню актуальної задачі підвищення ефективності повітророзподілу взаємодією зустрічних неспіввісних струмин, а також закрученою та плоскою настильною струминою для забезпечення нормативних параметрів повітря з можливістю створення динамічного мікроклімату в малогабаритних виробничих приміщеннях. Удосконалено математичну модель процесу взаємодії зустрічних неспіввісних струмин та подачі повітря закрученою і плоскою настильною струминою в цих приміщеннях. Показано, що для досягнення максимальної ефективності повітророзподілу необхідно подавати повітря у змінному режимі струминами, що інтенсивно затухають ще до входу в РЗ. Розроблено і досліджено конструкції пристроїв із взаємодією зустрічних неспіввісних струмин (ПВЗНС) та двоструминного повітророзподільника (ДСПР), який утворює закручену та плоску настильну струмину, що забезпечують інтенсивне затухання швидкості і температури результуючого повітряного потоку. Побудовано графічні та виведено теоретичні залежності на основі проведених експериментальних досліджень, які можуть бути використані у подальших інженерних розрахунках. Розроблено та захищено охоронними документами України конструкції ДСПР для подачі припливних струмин у змінному режимі. Створено методику розрахунку систем припливної вентиляції з використанням цих повітророзподільників, яку впроваджено у виробництво. Показано економічну ефективність використання розроблених пристроїв порівняно з альтернативними варіантами, наведено питомі показники ефективності повітророзподілу.
Energysaving technologies of dynamic climate creation at limited conditions of industrial rooms
Keywords: повітророзподіл; повітряні струмини; взаємодія струмин; зустрічні неспіввісні повітряні струмини; закручена струмина; плоска настильна струмина; швидкість; надлишкова температура; динамічний мікроклімат; змінний режим; 697.922.565; 697.921.47; 628.8