Розвиток системи навчальних закладів у різних містобудівних умовах - Ковальська, Гелена Леонідівна (КНУБА, 2015)
В статті розглянуто систему навчальних закладів, визначено поняття системи дошкільної освіти, системи загальної середньої освіти, системи дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів, встановлено взаємозв’язки з містобудівною системою та демоекологічною системою «населення-середовище-діяльність». Для вирішення проблеми забезпечення мешканців мікрорайонів навчально-виховними закладами в статті на основі аналізу існуючої містобудівної ситуації та її перспективного розвитку запропоновано відповідні просторові моделі розміщення цих закладів в структурі міської, переважно ущільненої забудови, визначено шляхи удосконалення системи навчальних закладів у різних містобудівних умовах: у кварталах історичної житлово-громадської забудови, у житлових мікрорайонах періоду індустріального будівництва (1950-1990-ті роки), у житлових утвореннях сучасної забудови.
Keywords: система навчальних закладів; містобудівна система; мережа дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів; навчальний кластер