Удосконалення навчальної програми з фізики для підготовки фахівців будівництва та цивільної інженерії. - Петруньок, Т.Б. (ХНТУ, 2018)
У теперішній час перед інженерами-будівельниками відкриваються великі перспективи у соцальному та кар’єрному зростанні. Компетентний фахівець може очолити будь-який будівельний об’єкт. Крім того, набутий у процесі професійної діяльності досвід, у багатьох випадках дозволяє інженеру-будівельнику відкривати власний бізнес у сфері надання будівельних послуг. Слід також враховувати, що будівельні спеціальності є дефіцитними не лише на вітчизняному ринку праці, але й за кордоном. Саме тому іноземні забудовники досить часто запрошують на роботу українських інженерів. Отже, знайти роботу інженера-будівельника в умовах розширення будівельної сфери досить просто. Але слід пам’ятати, що на одну посаду часто претендує декілька людей. Тому високий рівень фахової компетентності, досвід і знання за таких умов стануть додатковою перевагою. Очевидно, що говорити про високий рівень фахової компетентності інженера-будівельника можна лише у тому випадку, якщо у нього сформовані наукове і логічне мислення, універсальна технічна база. Зрозуміло, що концентром цієї бази є фізика. У будівельних вищих навчальних закладах дисципліна «Фізика» входить до загального циклу підготовки і фактично забезпечує природничонаукову складову навчання. Але при цьому фізика є основою багатьох дисциплін професійного циклу підготовки, засвоєння яких за відсутності фізичних знань є неможливим. Це потребує особливої уваги до вивчення фізики, особливо з урахуванням того факту, що майбутній фахівець будівництва та цивільної інженерії є інженером-будівельником широкої спеціалізації.
Keywords: фахівці будівництва та цивільної інженерії, навчальна програма, формування знань