Політико-електоральні наслідки регіональної фрагментації простору деліберативного дискурсу - Бауман, Юрій Анатолійович; Панібудьласка, Андрій Володимирович (Бескиди, 2019)
Для теоретичної соціології та політології значною мірою актуальні висновки, що їх Е.Райнерт зробив щодо теорії економічної: одним із наслідків її розвитку у ХХ ст. «є втрата двох важливих вимірів: часу (історії) і простору (географії)»[4,с.72]. Як свідчить вивчення культурно-ідеологічних відмінностей між макрорегіонами, що ціннісно фрагментують простір її деліберативного дискурсу і, отже, її політичний спектр, політико-електоральна географія є втіленою історією. Це не є українською специфікою: згадаймо європейські держави, приміром, Німеччину, Велику Британію, Іспанію тощо. Приміром, Р. Патнам дослідив і довів вплив історії та культурних особливостей на регіональну фрагментацію простору політико-ідеологічного дискурсу Італії і глибокі регіональні суспільні розколи на цій основі. Котрі, у свою чергу, спричинюють якісну різницю між регіонами Італії не лише у ефективності роботи суспільно-політичних інституцій, але і в укоріненості демократії
Keywords: регіональна фрагментація простору деліберативного дискурсу