Аналіз доцільності реалізації заходів щодо забезпечення інформаційної безпеки - Гордієнко, Сергій Борисович; Манько, Олександр Олексійович; Манько, Володимир Олександрович; Скубак, Олександр Миколайович (КНУБА, 2018)
Розглянуто деякі аспекти прийняття рішень щодо управління інформаційною безпекою. За основу аналізу і подальшого прийняття рішень розглянуто економічний аналіз, який передбачає вивчення всіх факторів, під впливом яких відбувається розвиток аналізованих систем, закономірностей їх поведінки, динаміки зміни, а також використання універсальної грошової оцінки. Складність завдань економічного аналізу практично у всіх сферах діяльності, як правило, обумовлюється тим, що багато ключових параметрів економічних моделей неможливо достовірно оцінити. Як основний критерій здебільшого використовують функцію віддачі від інвестицій (ROI). Незважаючи на складні розрахунки згідно цієї моделі, пропонована методологія дає змогу менеджерам та спеціалістам у сфері засобів захисту інформації отримувати достовірні результати і правильно оцінювати ефективність засобів захисту інформації, а також визначати напрям їхнього розвитку.
Keywords: інформаційна безпека; економічний аналіз; достовірність; засоби захисту; функція віддачі від інвестицій; 007:351.74