Прагматичний пiдхiд до використання концепції метаболізму міського середовща - Патракеєв, І. М.; Зібров, В. В. (КНУБА, 2017)
Розглянута в статті концепція метаболізму міського середовища допоможе в проведенні досліджень за такими напрямками як зменшення навантаження на стан довкілля, послаблення екологічних проблем та зменшення залежності від копальних природних ресурсів. Сутність концепції полягає в тому, що міське середовище є живий організм, в якому безперервно відбуваються перетворення та трансформація енергетичних, речових та інформаційних потоків. Методи та моделі процесів метаболізму дозволять реалізувати на практиці концепцію сталого розвитку міського середовища, яка є розвитком вчення В. І. Вернадського про ноосферу.
Keywords: місто як організм; енергетичний баланс; метаболізм; вільна енергія; потоки ресурсів; міське середовище; ентропія; город как организм; энергетический баланс; метаболизм; свободная энергия; потоки ресурсов; городская среда; энтропия; city as an organism; energy balance; metabolism; free energy; resource flows; entropy