Вплив аеродинамічних параметрів щитової опалубки на технологічні рішення при зведенні висотних будівель - Чеховський, Владислав; Шпакова, Ганна (КНУБА, 2025)
У сучасному будівництві висотних будівель особливу увагу приділяють раціональності та безпеці технологічних процесів, зокрема при використанні щитової опалубки. Одним із важливих факторів, які впливають на вибір технологічних і організаційних рішень, є аеродинамічні параметри, які виникають у процесі встановлення опалубних систем на великій висоті. У тезах досліджено взаємозв’язок між вітровим навантаженням, яке діє на вертикальні конструкції опалубки, та конструктивно-технологічними рішеннями, що приймаються на етапі проєктування і монтажу систем опалублення. Розглянуто особливості дії вітрових потоків на щитову опалубку різних типорозмірів, а також вплив цих параметрів на стійкість, жорсткість та безпечність тимчасових конструкцій. Проведений аналіз дозволяє оцінити ефективність найбільш поширених у вітчизняному будівництві розбірно-переставних опалубних систем різних габаритів з точки зору їх здатності протидіяти динамічним навантаженням. Особливу увагу приділено розробці рекомендацій щодо оптимізації технологічного процесу зведення, з урахуванням необхідності зниження організаційних перерв при сильних поривах вітру.
Keywords: висотне будівництво; вітрові навантаження; опалубні системи; інноваційні рішення в будівництві; ВІМ-технології