Економічне обґрунтування схем знешкодженняхромвмістних стічних вод гальванокоагуляцією - Василенко, Леся Олексіївна; Василенко, Олексій Анатолійович; Жукова, Олена Григорівна (Редакція журналу `Економіка та держава`, 2018)
Стічні води, які містять шестивалентний хром найнебезпечніші води, вони скидаються у навколишнє середовище в недостатньо очищеному вигляді , що є проблемою міжнародного значення. В Україні, як і за її межами, стічні води гальванічних виробництв найбільш розповсюджені. Виробничі стічні води, забруднені кислотами, лугами та солями важких металів утворюються внаслідок хімічної та електрохімічної обробки металів та їх сплавів, а також при нанесенні гальванічних покрить. Загальний обсяг стічних вод, що скидаються вказаними підприємствами, складає в Україні біля 500 млн м3 на рік. У запропонований статі охарактеризовано гальванічне виробництво, вплив його стічних вод на навколишнє середовище. Перераховано існуючи методи очистки промивних вод, які містять хром шість (Cr6+). Наведено схеми очистки хромвмісних стічних вод. Проаналізовано, обгрунтовано недоліки методів та звернено увагу на їх якість після очистки. А також проведено аналіз їх економічної привабливості. Розглянуто кожен метод очищення окремо. Запропоновано техніко-економічні показники гальванокоагуляційного методу очистки промивних стічних вод від гальванічних виробництв. На основі досліджень зроблено висновки, згідно з якими у виборі схеми потрібно враховувати нове будівництво та реконструкцію існуючих споруд.
Keywords: гальванокоагуляція; хромвмісні стічні води; технико-економічні показники; технологічні схеми очистки.