Забезпечення екологічної безпеки систем водопостачання міст - Василенко, Сергій Леонідович (КНУБА, 2014)
Створено теоретичні засади екологічної безпеки систем водопостачання міст (ЕБВ) у взаємозв’язку впливу природно-техногенних факторів на водопостачання та його зворотної дії на людину і довкілля. Встановлено методологічні передумови ЕБВ із формулюванням аксіоматики, принципів і системотехнічних закономірностей. Визначено методологію дослідження складових безпеки водопостачання за ієрархічним принципом на внутрішньо- та зовнішньосистемному рівнях небезпеки із застосуванням інтегрованих параметрів. Теоретично обґрунтовано нові підходи до формування стратегії управління ЕБВ, спрямованої на покращання стану екосистем, з використанням математичних моделей, інформаційних технологій та найкращих доступних технічних рішень. Вдосконалено методи регулювання водосховищ для створення сприятливих умов на питних водозаборах. Узагальнено математичні моделі послідовно-паралельної трансформації речовин в джерелах водопостачання. Науково обґрунтовано і впроваджено конструктивні засоби з підвищення ЕБВ на вході системі шляхом селективного забирання води та її біотестування. Розроблено новий метод визначення обсягів робіт з реновації водопровідних мереж, реалізація якого запобігає забрудненню питної води, її втратам і підтопленню територій.
Keywords: екологічна безпека; питна вода; водопостачання; управління; математична модель; інформаційні технології; 628.1:504