Концепція застосунку, що забезпечує ефективний пошук картин за текстовим описом - Концевий, Владислав; Юхимович, Олександра; Крутікова, Євгенія (КНУБА, 2025)
У статті розглядається концепція та архітектура інтелектуальної системи пошуку мистецьких творів за текстовим описом або зображенням. Основна ідея полягає у створенні інструменту, що дає змогу користувачам з мінімальними знаннями швидко знаходити потрібні картини навіть за неповним чи нечітким описом. Запропонована архітектура включає модулі індексації текстів та зображень, пошук за векторними представленнями, фільтрацію результатів за стилем, періодом та автором, а також систему ранжування для підвищення релевантності. Система орієнтована на широке коло користувачів і може бути масштабована з додаванням багатомовної підтримки та рекомендаційних модулів.
Keywords: живопис; картини; штучний інтелект; нейронні мережі; концепт застосунку; CNN