Феномен Києво-Печерської Лаври як національної святині та перлини архітектури доби українського бароко - Ковальчук, Наталія Дмитрівна; Мудрик, Володимир Григорович (Бескиди, 2018)
Відомо, що Києво-Печерська Лавра є видатною українською національною святиню, яка була заснована в добу Київської Русі. В естетичному контексті Києво-Печерська Лавра постає як перлина храмової архітектури доби українського бароко. Ефекти мінливого багатоманіття світу використовуються в оздобленні Києво-Печерської Лаври. Посилюється використання позолоти, що віддзеркалює кінематику буття і створює поліфонію золотих бань собору. Свій вклад в динамізацію світогляду вносить і купольна система Києво-Печерської Лаври, що характеризується переходом від шоломоподібного контуру верхівок соборів до надання їм схожості з абрисом полум’я свічки.
Keywords: українська національна святиня; Києво-Печерська Лавра; українське бароко; 726(477-25)