Аналіз впливу нерівномірних деформацій основи на перерозподіл напружень у конструкціях двосекційної будівлі - Байло, Антоніна; Жук, Вероніка; Кашоїда, Остап (КНУБА, 2025)
У роботі проаналізовано вплив нерівномірних деформацій основи, спричинених можливим локальним водонасиченням просідаючих ґрунтів (зокрема внаслідок аварійних втрат із водопровідних мереж), на напружено-деформований стан двосекційної будівлі з секціями різної поверховості. Наведено результати перерозподілу зусиль та деформацій у несучих конструкціях за умов локального просідання ґрунтової основи. Дослідження виконано шляхом числового моделювання спільної роботи споруди з ґрунтовим масивом у ПК Ліра. Ґрунтовий масив моделювався об’ємними скінченими елементами, закономірність поведінки ґрунтового середовища під навантаженням прийнята пружна.
Keywords: числове моделювання; метод скінченних елементів (МСЕ); напружено-деформований стан (НДС); взаємодія «основа - фундамент - споруда»; об’ємний ґрунтовий масив; нерівномірні деформації; взаємовплив секцій